Musi się odbywać w temperaturze dodatniej, najlepiej nie niższej niż 5°C. Warunek ten dotyczy nie tylko miejsca układania mieszanki, ale też jej przygotowywania. Jeśli beton przygotowuje się w ustawionej na zewnątrz betoniarce z przechowywanych na wolnym powietrzu cementu i piasku, lepiej przerwać prace na zimę. Mróz sprawia bowiem, że mieszanka źle wiąże i nie osiąga wymaganych parametrów wytrzymałościowych (klasa betonu nie może być niższa niż C16/C20, co oznacza wytrzymałość na ściskanie co najmniej 20 MPa). Jeżeli korzysta się z betonu przywożonego z wytwórni, nie trzeba przerywać prac, bo lekko dogrzewając wnętrze, łatwo utrzymać w nim odpowiednią temperaturę nawet podczas mroźnej zimy. Betonowanie rozpoczyna się od dołu schodów. Każdy stopień zagęszcza się przez ubijanie łopatą i opukiwanie deskowania.
Deski obniżone o 2 cm względem wysokości stopni zabezpieczają przed wydostawaniem się mieszanki z wyższego stopnia na niższy, już zabetonowany. Cale schody muszą być wybetonowane w jednym cyklu roboczym, nie wolno przerywać prac, bo wówczas deskowanie będzie się nierównomiernie odkształcać i schody popękają. Po lekkim związaniu betonu stopnie zaciera się na gładko, a ewentualne ubytki uzupełnia zaprawą cementową. Deskowanie usuwa się najwcześniej po dwóch tygodniach. Przez ten czas schody powinno się regularnie zwilżać. Znajdujące się pod spodem biegu podpory lepiej jest pozostawić dłużej.